| Алиментација | |
|
|
Автор | Порака |
---|
Сонце Администратор
Број на мислења : 415 Возраст : 44 Место : Скопје
| Предмет: Алиментација Пет Јан 07, 2011 2:05 am | |
| Да се биде родител е привилегија и голема одговорност. По брак кои од разни причини не функционира, следува развод.Детето или децата се доделуваат на старателство кај еден од родителите или во договор и кај двајцата по едно.Следна постапка.Плаќање на алиментација/издршка за детето.Најчесто проблем.Таа воопшто не се плаќа. Тоа е кривично дело и се казнува парично или со затвор до 1 година.
Кои се вашите искуства или информации во врска со исполнување на законските обврски да се плати алиментација. | |
|
| |
mama Mace Активен член
Број на мислења : 187
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 4:55 pm | |
| да најчести случаи кај нас се неплаќање алиментација или плаќање на истата на рака каде што се нема доказ за извршената уплата. значи најдобра опција е во самото решение за развод да стои на која трансакциска сметка треба да се уплаќаат средствата, така ем тој што треба да плаќа ќе има документ дека ги има сите потребни инфо за да ја спроведе постапката ем другата страна нема да може да направи неубава работа, а тоа е да рече дека не и се плаќани парите, а тие биле доставувани на рака. најчесто ја користат пошта со испратница бидејќи постојат и случаи каде што страната на која треба да и се исплаќа алиментацијата не сака да даде инфо на која сметка тоа треба да се врши. малку овие работи се неубави бидејќи може да постои манипулација и од двете страни, а најтешко е што детето секогаш страда ни криво ни должно. | |
|
| |
cakegirl Модератор
Број на мислења : 111
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:13 pm | |
| Баш ме интересира оваа тема зашто сега баш сме во процес на одредување сума и такви работи на суд.Ако можи некој да ме информира колку законски се одредува сума?Дали има влијание работната состојба на таткото?и Што се презема ако тој не плаќа алиментација?Како ќе го најдат ако немаат адреса од него? | |
|
| |
Chocolate Модератор
Број на мислења : 305 Возраст : 37 Место : Скопје
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:19 pm | |
| Висината на алиментацијата се одредува според тоа колкава плата зема таткото. Доколку таткото не плаќа алиментација, ќе се соочи со парична или со затворска казна. Паричната казна е заостанатата алиментација. | |
|
| |
cakegirl Модератор
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:24 pm | |
| | |
|
| |
Chocolate Модератор
Број на мислења : 305 Возраст : 37 Место : Скопје
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:28 pm | |
| Мислам дека во тој случај судот одредува што понатаму. | |
|
| |
Сонце Администратор
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:31 pm | |
| cakegirl ќе поставам линк каде можеш да поставиш прашање,тоа е најдоле на страната. За темава барам одреден закон но ненајдов,па сега ќе видам во Законот за семејство ПрашањаОва е законот Закон за семејствоДоколку најдам уште нешто ќе ти пишам | |
|
| |
cakegirl Модератор
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 5:52 pm | |
| Фала Сонце.Овај адвокатот мој што ме претставува на суд незнам кај го најде татко ми за нисто не го бива а и се се брка во Охридски суд (причитав на А1 вести за никаде бил најлош суд во државата) | |
|
| |
mama Mace Активен член
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 6:04 pm | |
| ако не плаќа имаш право да го дадеш на суд кој си одредува извршител кој ќе си го наплати долгот и се рабира за тоа зема процент. | |
|
| |
cakegirl Модератор
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 6:08 pm | |
| Работата е што судот нема одредено сума ,уствари ништо нема одредено.Тој си ојде на суд бараше развод и му рече дека немаме деца!!!Ама требаше јас одма да го поништам разводот ама мојот адвокат глупав еве скоро година дена ме влецка ама изгледа ќе ги гледате на тв. | |
|
| |
mama Mace Активен член
| Предмет: Re: Алиментација Пет Јан 21, 2011 9:05 pm | |
| лоша работа, како без доказ? ќе морате да правите тест или ако во изводот му пишува дека е татко на тоа дете тогаш нема потреба од поништување на развод туку ќе си одреди судот алиментација за детето.а таткото ако не е вработен од управа за јавни приходи мора да достави доказ дека не плаќа персоналец или дека нема дополнителни приходи. | |
|
| |
cakegirl Модератор
| Предмет: Re: Алиментација Саб Јан 22, 2011 3:43 am | |
| На изводот го пишува него татко ама тој пошто живеј Австралија и Македонија е на одмор нормално дека не работи ,А и тука не работи легална работа па затоа и од тука ништо не се можи ама ако Господ си ја брка работата си знае што прави.А јас ако го поништев разводот тој ќе одеше затвор за бигамија,ама јас со душа чекав развод. | |
|
| |
mama Mace Активен член
| Предмет: Re: Алиментација Саб Јан 22, 2011 1:32 pm | |
| мој совет ти е ти да си поднесеш барање па тој малку нека го испоти газот за бркање документи, дали ваму дали во Австралија мора да донесе доказ дека не е вработен. | |
|
| |
cakegirl Модератор
| Предмет: Re: Алиментација Саб Јан 22, 2011 1:54 pm | |
| Фала мама Маце се влечкаме по судој само во Македонија пошто таму тој зеде развод а и тука ќе си поднесам документи само го чекам решението од тамошниот суд. | |
|
| |
Сонце Администратор
| Предмет: Re: Алиментација Чет Фед 10, 2011 4:08 pm | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Алиментација | |
| |
|