LadyD Администратор
Број на мислења : 673 Место : Скопје
| Предмет: Планови за свадба Чет Јан 20, 2011 8:29 pm | |
| Најразлични,совети,причини,случки,поводи,совети,прашања и одговори во врска со најразличните планови за вашата свадба. Зошто најчесто свадбите се во Јуни ?Дали знаете дека многу од обичаите во денешните свадби потекнуваат уште од времето на Римската Империја ? На пример, месецот Јуни, денес најомилен месец за свадби, истотака бил омилен месец за свадби уште во Римско време. Причината е што Јуни е месец на Јуно, божицата на свадбите. Свадбите правени во Јуни се верувало дека ја задоволувале божицата, која пак обезбедувала просперитет и среќа кај младенците. Носењето на невестински превез истотака може да се најде во Римско време. Римските невести носеле превез преку лицето за да се зашитат од лоши духови и погледи кои би можеле да ја нарушат нејзината среќа. Свадбената торта била дел од обичаите во Римско време истотака, но овој обичај може да се најде и кај Грците. Римските невести не носеле бели хаљини како денес. Носеле туника и волнен појас околу половината, шарени сандали, портокалова наметка и портокалов превез! Извор | |
|
BetiBup Модератор
Број на мислења : 471 Возраст : 41 Место : Скопје
| Предмет: Re: Планови за свадба Пон Јан 31, 2011 1:38 am | |
| Е ние во Јуни не правевме свадба но затоа Септември беше нашиот месец. Моите и неговите немаа поим дека јас и мм планираме свадба. Јас и мм си се растрчавме да се распрашаме за матично, црква, ресторан. Се се договоривме, дури и менито во ресторанот го договоривме и поканите,музиката ја организиравме со песни и се, венчаницата, гардеробата на мм апсолутно се организиравме сами без никој да знае. Секако дека ни беше потребно време, скоро еден месец изгубивме во подготовки. Дури и јас си организирав девојка која ке ми аранжира во ресторанот ахахахахаха. Ние Јуни месец се спремивме за Септември, ама добро е што се добро испадна. На неговите родители и на моите им пренесуваме дека ќе правиме свадба а тие останаа без зборови,ШОК- после се збунија кој, каде,како,зошто, што???? Еден куп прашања беа поставени, но ние лисици со мм се си организиравме однапред. Подобро така зашто ќе ни се мешаа во средувањето и договорувањето на свадбата.Јас ја имав поминато свадбата на брат ми , ги увидов сите добри и негативни страни во самата организација и му реков на мм овој пат ние се ке си организираме, така и бидна. Затоа свдбата помина најдобро , несакаа гостите дома да си одат, сакаа уште да лумпуваат и останавме до ниедно време благодарение на мој братучед кој работи таму па ни дозволија да лумпуваме до зори ахаххаха. Гостите отидоа во Хардрок на журка а јас и мм им избегавме дома - колабирани бевме, неможевме повеќе да издржиме | |
|
Сонце Администратор
Број на мислења : 415 Возраст : 44 Место : Скопје
| Предмет: Re: Планови за свадба Чет Фед 10, 2011 4:06 pm | |
| | |
|
Sponsored content
| Предмет: Re: Планови за свадба | |
| |
|